Înainte să piară pe Titanic, la numai 25 de ani, cititorul Harry Elkins Widener, adunase deja 3.300 de volume pentru biblioteca sa privată. După moartea sa, cărțile au fost donate de familie Universității Harvard, la care studiase, devenind memorialul Widener (din fotografie).

Născut într-o familie bogată din Philadelphia, ai cărei membri colecționau aproape totul, de la tablouri și tapiserii la argintărie și porțelanuri, Widener a început să colecționeze cărți în mod serios în timp ce era student.

A început cu primele ediții ale autorilor și artiștilor pe care îi iubea cel mai mult – în special Charles Dickens, Robert Louis Stevenson, George Isaac și Robert Cruikshank – și în curând a început să includă și alte nume notabile, precum William Makepeace Thackeray, Charlotte Bronte, William Shakespeare și William Blake. A colecționat, de asemenea, cărți ilustrate și albume de modă, desene originale și manuscrise.

Până la vârsta de 25 de ani, Widener era integrat în lumea colecționarilor de cărți a vremii, în Grolier Club și Bibliophile Society, fiind în strânsă legătură cu librarul din Philadelphia Dr. A.S.W. Rosenbach și cu librarul din New York Luther Livingston.

Cele mai scumpe dintre volumele lui Harry au fost cadouri de la mama sa, Eleanor Widener.

Lasă un răspuns