Ana-Maria Negrila
Ana-Maria Negrila

A venit momentul să vorbesc în noul proiect și despre hainele medievale, iar printre alte surse, am descoperit și tabloul lui Vittore Carpaccio (1490), reprezentând două doamne venețiene.

„Stefano, află de la mine că hainele au fost create de femei ca să ațâțe bărbații și mai rău, așa de greu e să le dezbraci de ele ca și când ar fi o cetate ce trebuie cucerită. Franceschina avea pe ea mai multe straturi, care fiecare purta un nume și era făcut dintr-un material prețios: pe cap își pusese un turban de mătase țesută cu fir de aur, la gât bijuterii pline de pietre de-ți luau ochii – mie oricum mi i-au luat – pe ea purta o rochie numită alla dogalina, cu niște mâneci strânse pe brațe și lungi până la încheietura mâinii, legate ici și colo cu panglici, din despicăturile acestora se ițea o cămașă albă. Mânecile acestea se numesc cortelazzo. Rochia era de brocart roșu-violet, iar de-a lungul decolteului oval și pe mâneci, fuseseră cusute mici perle. Eram sigur c-o costase o mulțime de parale!
Am scos-o, deci, cu destulă caznă, ajutat fiind și de ea, care când mă îndemna să mă grăbesc, când mă lovea în joacă peste umeri și brațe, strigându-mi printre hohote de râs s-o las în pace și aruncându-mi vorbe așa de deșucheate încât, dacă n-aș fi fost djinn, m-aș fi făcut roșu de rușine. Așa ne-am luptat amândoi, până am dus la bun sfârșit ce aveam de săvârșit. În cele din urmă, după ce am fost mulțumiți de ce făcusem, Franceschina mi-a spus să nu povestesc nimănui că mă bucurasem de ea, amenințându-mă că mă va da afară, pe străzi, dacă o trădam. N-am avut nimic în potrivă să tac, mai ales că, la plecare, mi-a dăruit o medalie mică, dar foarte frumoasă, din aur.
Curând, întâlnirile noastre s-au înmulțit și așa am ajuns și eu să umblu fălos, cu veste de catifea sau de mătase, țesute cu fir și împodobite cu felurite tipuri de nasturi, de la acei peroli, numiți așa pentru asemănarea lor cu niște perle, deși sunt făcuți și din aur, argint sau email, la cei în formă de ghindă sau clopot, nu mai puțin prețioși. Cât timp am fost unul dintre iubiții ei, am primit mai multe robe, cea mai frumoasă fiind una brodată cu păsări și numită uccellatae.”
Primul roman istoric, „Cele patru oglinzi ale adevărului”, se poate achiziționa de aici:

Lasă un răspuns